Uğur Mumcu İzmir'de anılıyor

24 Ocak 1993'te hedef olduğu kanlı pusuyla hayattan koparılan “Türkiye’nin cesur kalemi” yazarımız Uğur Mumcu, İzmir'de çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Yayınlanma: 24.01.2020 - 14:49
Uğur Mumcu İzmir'de anılıyor
Abone Ol google-news

24 Ocak 1993'te Ankara'da evinin önünde aracına yerleştirilen bomba ile katledilen yazarımız araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölüm yıl dönümünde Uğur Mumcu, ölümünün 27'inci yılında anma programı ile anılıyor.

MENEMEN

Menemen'de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un göreve geldikten sonra ilk açılışını yaptığı proje olan Uğur Mumcu heykeli önünde yapılan Uğur Mumcu anma törenine Başkan Serdar Aksoy ve eşi Dilek Yücel Aksoy, CHP Menemen İlçe Başkanı Turan Erdoğan, İyi Parti Menemen İlçe Başkanı Yılmaz Karslı, ADD Menemen Şube Başkanı Elif Orhan, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda Menemenli katıldı.

Törende Menemen Belediyesi kursiyerlerinin söylediği Uğurlar Olsun, Karlı Kayın Ormanı ve Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor şarkılarısöylendi ve Menemen Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sevda Yıldırım’ın okuduğu “Sesleniş” şiir dinletisi yapıldı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şube Başkanı Elif Orhan anma töreninde yaptığı konuşmada, Uğur Mumcu katliamını kınarken, faillerinin hala bulunmamış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Orhan, Türk gençlerinin Uğur Mumcu’nun savunucusu olduğu Atatürk değerlerine sonuna kadar sahip çıkacaklarına olan inancını vurguladı.

AKSAOY: HEPİMİZ SAKINCALI PİYADEYİZ

1990’lı yılların başında Muammer Aksoy’la başlayan Bahriye Üçok, Çetin Emeç, Turan Dursun ve Uğur Mumcu ile devam eden aydın cinayetleri sürecinin önemli bir planın parçası olduğuna değinerek konuşmasına başlayan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, bu cinayetlerin asıl hedefinin Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerleri olduğuna dikkat çekti. Başkan Aksoy, “Burada üç cinayet ön plana çıkıyor. Bunlar Uğur Mumcu, Gaffar Okkan ve Eşref Bitlis cinayetleridir. Bu üç cinayet aslında büyük Ortadoğu projesinin Türkiye’de nasıl uygulandığını gösteren çok önemli örneklerdir. Büyük Ortadoğu projesini İran’da, Irak’ta, Suriye’de aramayın. Eşref Bitlis’in, Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ın katledilmesinin altında bu proje yatıyor. O projenin gerçekleşmesi için askeriyenin içinde olan, polisin içinde, medyanın içinde olan bu vatansever insanların susturulması gerekiyordu ve susturuldular. Uğur Mumcu’dan bir alıntıyla söyleyeyim, “Hepimiz sakıncalı piyadeyiz”. Sağcısı solcusu, Türkü Kürdü, Alevisi Sunnisi, Cumhuriyet değerlerine, demokrasiye sahip çıkan herkes artık sakıncalı piyadedir” dedi.

KARABAĞLAR

Uğur Mumcu Karabağlar'da Üçyol Uğur Mumcu Parkı’nda bulunan heykeli önünde törenle andı. Törene, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir milletvekilleri Atila Sertel ve Tacettin Bayır, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

24 Ocak 1993 tarihinde, Türkiye’nin en acı günlerinden birini yaşadığını vurgulayan Başkan Selvitopu, “O gün, demokrasi mücadelesini kalemiyle, düşünceleriyle yapmaya çalışan değerli bir insanı, gazeteciyi katlettiler. Aslında korktukları onun düşünceleriydi. Çünkü yazdıklarıyla toplumu aydınlatıyor, birilerini rahatsız ediyordu. Katliamı planlayanlar, uygulayanlar zannettiler ki her şey unutulacak. Tam aksine Uğur Mumcu, Türk halkının kalbinde, yüreğinde yaşamaya devam ediyor. Unutturmayı başaramadılar!” dedi.

GÜZELBAHÇE

Güzelbahçe Yelki Mahallesi’nde bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde gerçekleştirilen törene CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, önceki dönem CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Anmada konuşma yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “Uğur Mumcu’yu en önemli çağında kaybettik. Araştırmacı gazeteciliğin öncüsü Uğur Mumcu’nun yıllar önce yazdıkları, söyledikleri tek tek gerçekleşiyor. Bu nedenle Uğur Mumcu’nun ne kadar ileri görüşlü, devrimci, Atatürkçü ve Cumhuriyetçi olduğu bir kez daha ortaya çıkmış durumda. Atatürk ilkelerini ve cumhuriyetin bölünmez bütünlüğünü korumak için demokrasiden, Atatürk’ten, cumhuriyetten, laiklikten yana olan herkesin ona sahip çıkması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlığını koruduğu sürece Uğur Mumcu ve onun gibi demokrasi şehidi olanlar asla unutulmayacak. Uğur Mumcu gerçek gazeteciydi, yurtseverdi, devrimciydi, Atatürkçüydü. Saygı ve özlemle anıyorum” diye konuştu.

Tören, katılımcıların ellerindeki karanfilleri Uğur Mumcu anıtına bırakmalarıyla sona erdi.

ÇİĞLİ

Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliklerinin ilke Uğur Mumcu Mahallesi’nde bulunan Uğur Mumcu Anıtı önünde yapıldı. Törene Çiğli Belediyesi Başkan Vekili Ali Rıza Koçer, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, ilçe yöneticileri, meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Çiğlili şair ve yazarlar katıldı.

Törende ilk olarak konuşan Çiğli Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Demir Sal, Uğur Mumcu cinayetinin hala çözümlenemediğini belirterek, “Uğur Mumcu ilkelerinden asla taviz vermedi. 27 yıldır faillerinin yakalanmamış olması son derece üzücüdür. Üzerine gittiği odakların kurbanı oldu. Bu topraklar, aydınlarına sahip çıkmalı” diye konuştu.

Belediye Başkan Vekili Ali Rıza Koçer ise, cumhuriyet ve demokrasiyi yaşatmanın bedeli olduğuna dikkat çekerek; “Cumhuriyet bize emanet. Cumhuriyet değerlerini unutmayacağız. Bu ülkenin birlik ve beraberliğe çok ihtiyacı var. Halkımız her zaman dimdik ayakta duracak. Demokrasimizi ve Uğur Mumcu’larımızı ilelebet yaşatalım. Yolu yolumuzu aydınlatsın” diye konuştu. Daha sonra Çiğlili yazar ve şairler “Uğurlar Olsun” şiir dinletisi gerçekleştirdi. Törenin ardından Uğur Mumcu Anıtı karanfillerle donatıldı.

İGC'DEN ANMA MESAJI

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) de  Uğur Mumcu'nun için yazılı açıklama yaptı. Mumcu'nun katledilmesinin üzerinden 27 yıl geçmiş olmasına rağmen suikastı planlayanlardan, uygulayanlara kadar hiçbir ayrıntının aydınlatılmadığı belirtilen açıklamada faillerin cezasız kaldığı ifade edildi. Uğur Mumcu’yu saygıyla anarken, umutsuz olmadıklarını, her türlü baskıya, engellemeye rağmen gerçekleri, doğruları yazan gazetecilerin her zaman var olacağını vurgulayan İGC, açıklamasını Mumcu'nun "Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin, araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın, her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır" sözleriyle bitirdi. Öte yandan Kadıköy Belediyesi de bugün saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Gazeteci Uğur Mumcu ve Tüm Demokrasi Şehitlerini Anma” programı düzenlenecek. 

ADALET VE DEMOKRASİ HAFTASI

24 Ocak 1993'te öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990'da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy'un ölüm yıldönümlerini belirleyen 24 Ocak-31 Ocak günleri arasındaki hafta, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı ve demokratik kitle örgütlerince 'Adalet ve Demokrasi Haftası' olarak anılmaya başlandı. 27 yıldır bu isimle anılan hafta, demokrasi ve adaletin kurumsallaşması için el ele veren demokratik kitle örgütlerinin, yerel yönetimlerin kararlı duruşuyla giderek daha büyük katılımlı etkinliklere sahne oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler