Gaziemir dünyaya açılan pencere

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda: Eşim birçok projede benim kadar çalışıyor. Siyasi danışmanım, yol göstericim. Gaziemir için gönüllü çalışan biri...

Yayınlanma: 12.12.2019 - 19:15
Gaziemir dünyaya açılan pencere
Abone Ol google-news

93 yıl önce dedesinin oturduğu belediye başkanlığı koltuğuna seçilerek gelen CHP’li Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, kentin marka bir kent olması için çalışıyor.. Gaziemir’i dünyaya açılan kapı olarak gören tecrübeli siyasetçi, Yurtdışı Akademik Burs Ofisi projesiyle, gençlere yurtdışında burs imkânı sağlamayı hedefliyor. Gaziemir’de yüzü gülen insanların yaşadığı bir kent vizyonu hayali olan Başkan Arda projelerini anlattı.

8 ay nasıl geçti?

Sosyal ve kültürel faaliyetlere önem verdik. 43 tane, kadınların çoğunlukta olduğu farklı kurs açtık. Rumlardan kalma eski bir taş evimiz var. Burayı kamulaştırmak istedik ve valilikten 2 milyon TL destek talep ettik. Çeşitli gerekçelerle ret ettiler. Ama biz kendi imkânlarımızla yapıyoruz. Diğer yandan, belediyemiz moloz dökümünü Harmandalı’ya yapıyordu ve mesafenin uzak olmasından dolayı ciddi yakıt ücreti ödeniyordu. Moloz dökümlerini, Menderes’te moloz döküm sahasına dökmeye başladık, bu yolla tasarruf sağladık. İlçede işgaliye vardı, çözdük ve vatandaşın kaldırımda rahat yürümesine fırsat tanıdık. İşçilerimize sendika özgürlüğü sağladık. 584 çalışandan 554’ü DİSK’i özgür iradesiyle seçti.

93 yıl önce dedeniz de başkanlık koltuğunda oturuyordu, şimdi siz oturuyorsunuz, nasıl bir duygu?

Onur ve gurur duyduğum bir görev. Gaziemir’de görev yapmış başkanların fotoğrafları sıralandığında başta dedem ve son sırada benim fotoğrafım var. Oturduğum koltuğun arkasında dedemin fotoğrafının olması beni daha onurlandırıyor. Gaziemir’de bırakmış olduğu onurlu bir izlenim var, sevilen sayılan birisiydi. Onun koltuğuna oturmak heyecanlı ve gururlu. Ben sadece başkan olarak değil, hayatım boyunca o aileme, dedeme, babama layık olmaya çalıştım. Onun yolundan gitmek çok heyecanlı.

Kadınlara önem veren bir belediye başkansınız. Çalışmalardan memnun musunuz?

Kadın, çocuk ve engelli haklarına önem veren bir belediyeyiz. Belediyede 23 birim var, bunların 13’ünün başında kadın müdürler var. Biz kadınları önemsiyor, her alanda olmasını destekliyoruz. Birim müdürlerinin hepsinden çok memnunum. Örneğin, ilçenin temizliğinden çevre mühendisi sorumlu bir kadın. Park ve Bahçeler, Halkla İlişkiler ve Mali Hizmetler biriminden sorumlu kadın. Sorumluklarını biliyor, sahada işçinin yanında ve işinin başında çalışıyorlar. Çok başarılılar. Onlar sayesinde Gaziemir emin ellerde...

Tasarruf yaptığınızı söylüyorsunuz, örnek verebilir misiniz?

Bizden önce çöp hizmetleri taşerona yaptırılıyordu. Taşerondan almak için 6.5 milyon lira kredi kullandık. Çöp kamyonlarını, makine parkını kendimiz satın aldık ve buradan tasarrufa başladık. Yaklaşık 400-500 bin TL bir taşerona ödenen para bulunuyordu. Ben 6.5 milyon lira kredi kullandım. Bu krediyle bu taşıtları alıyorum. 193 bin lira olarak geri ödeyeceğim. Burada yaklaşık 300 bin TL bize kalacak. Diğer yandan, geri dönüşümle ilgili bir ihale yaptık. Bugüne kadar geri düşünüm ürünlerini toplayan firmaların belediyeye bir kuruş katkısı yoktu. Bir yıllık ihalede 1 milyona yakın gelir elde edilecek.

Gaziemir’e metro hayaliniz var, bu başkanlığınız döneminde olur mu?

Gaziemir metrosu en büyük hayalim ve bu hayalimi de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in desteğiyle gerçekleştireceğiz. İzmir’in 28 kilometrelik en uzun hattı olacak. Gaziemir- Sarnıç bölgesinden geçip, Fuarizmir alanı altından İzmir Karabağlar’a ve İzmir merkeze bağlanan bir güzergâh ve metro olacak. Hedefimiz daha erken bitirmek. 5 yıl olarak düşünmüştüm. Bu dönemden önce temelini atılacak duruma getirirsek, kendimi mutlu ve başarılı hissedeceğim. Gaziemir’in ve Karabağlar’ın ulaşım sorununa büyük bir çözüm olacak.

Eğitime önem veriyorsunuz. YABO projenizi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Eğitime önem veriyoruz. Benim eşim Ege Üniversitesi’nde Alman Dili Edebiyatı’nda doktora yapıyor. 7-8 araştırmaya karşılıksız burslarla gidiyor. Aday olmadan önce “Neden diğer öğrencilerin bu burslardan haberi yok” diyordum. Başkan olduğum zaman gençlerin önünü açmak gerektiğini, danışmanlık hizmeti vermemiz gerektiğini söyledim. Yurtdışı Akademik Burs Ofisi (YABO) kurduk. YABO projesi yurtdışında çok ciddi karşılıksız burslar buluyor. Sadece Almanya’da karşılıksız 70 burs tespit ettik. Lisans, yüksek lisans, doktora yapacak öğrenciler için veriliyor. Öğrencileri 1 saat dinliyoruz, mülakat yapıyoruz.

Örneği olmayan bir proje.. Daha sonra onlar adına araştırma yapıyoruz. 19 yaşındaki bir çocuğun bunu bilgiyi süzgeçten geçirmesi çok zor. Bunların hepsi de yabancı dilde yazılmış bilgiler. Öğrenciye uygun bir bursu buluyoruz. Daha sonra öğrenciyi çağırıp bursla ilgili bilgilendiriyoruz. Evet diyorsa müracaatını biz yapıyor, sonuçlarını biz takip ediyoruz. Şuan Almanya’ya şimdiden 3 öğrencimizi gönderdik. Konservatuvar, mühendislik ve tıpla ilgili giden arkadaşlarımız var. Biz Gaziemir’in dünyaya açılan kapısı olduğunu iddia ediyoruz. Dünyaya açılmanın yolu da insan ve eğitimden geçer. Eğitim birinci önceliğimiz. Avrupa’da yabancı dil konusunda etkin olmak istiyoruz.

Seçim döneminde istek ve şikâyetleri 150 sayfa not aldınız. O notları okuyor veya değerlendiriyor musunuz?

Seçim kampanyası boyunca, her şikâyeti dinledim ve not ettim. Şu an elimde 150 sayfa notlar duruyor. Aldığım notlar yol haritası oldu benim için. Projelerde ve her türlü çalışmada o notlardan yararlanıyorum. Tabii içerisinde çözülecek olanları da çözüyoruz.

Eşinizin belediyede maaş almadan çalışması, danışmanlık yapması tartışma konusu. Eşiniz size nasıl destek oluyor?

Bütün belediye başkanları eşleri benim eşim gibi katkıda bulunabilse. Bu benim için bir avantaj. Başkanlık kararını eşimle birlikte aldım. Kendisi benim kadar çalışıyor, projelerimin çoğunda kendisinin de katkısı büyük. Eşim eğitimli birisi. O benim siyasi danışmanım.

Burada gizlenecek, saklanacak bir şey yok. İyi bir danışman, iyi bir stratejist. Dünyayı, Avrupa’yı çok iyi tanıyan birisi. O benim yol göstericim. Gaziemir için gönüllü olarak çalışan birisi. Burs ofisi, kardeş belediyeler, Avrupa Birliği projelerinde en büyük danışmanımızdır. 100 kişilik bir kadın ordusuyla çalışıyor. Madde bağımlılığı ile ilgili sempozyumun düzenleme komitesinde görev alıyor. Beni eleştiren kişilerin eşleri gelsin gönüllü olarak çalışın.

İkinci 5 yıl düşünüyor musunuz?

Şu an ikinci beş yılı düşünmeden çalışıyoruz. Halkımızın beklentisi bizden yüksek. “Bugün ve yarın ne yapmamız gerekiyor” diye düşünüyor, çalışıyoruz. Biz başarılı olursak, CHP de iktidar olur. Başkan Tunç Soyer’in dediği gibi aşkla çalışıyoruz. Ben bu göreve Gaziemirliler istediği için geldim. Eğer vatandaşım tekrar “aday ol” derse olurum. Zaten ben bıraksam da Gaziemirlilerin beni bırakmayacağını düşünüyorum. Yüzde 47’de olan oyumuzu yüzde 57’ye çıkardık. Bu sonuç bir başarıyı anlatıyor bence. Vatandaşım isterse ikinci dönem için “hayır” diyemem.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler