‘Koşmak bana iyi geliyor’

Yaşamış olduğu sakatlık yüzünden doktorlarının “koşmayı unut” dediği 63 yaşındaki Moris Aseo, 15 yıldır düzenli koştuğunu ve uyku düzenine dikkat ettiğini belirterek, “Doktorların koşmayı unut demesine rağmen sayısız maratona katıldım. Koşarken müzik değil doğayı dinliyorum”dedi.

Yayınlanma: 15.01.2020 - 13:40
Abone Ol google-news

Moris Aseo, düzenli olarak sabah saatlerinde Beşiktaş-Rumelihisarı sahil yolu üzerinden geçen pek çok kişinin mutlaka denk geldiği ya da uzaktan gördüğü biri. 1983 yılından bu yana düzenli, 15 yıldır ise hergün koşan Aseo, koşmanın kendisine iyi geldiğini söylüyor. Ulusal ve uluslurarası maratonlara da katıldığından bahseden Aseo sırasıyla, Amsterdam, Bordeaux, Prag, Toscana’nın başkenti olan Lucca ve Edinburgh’te tam maratonlara ve pek çok yarı maratona da katılmış. Türk-Yunan-Bulgar Derneği’nin yapmış olduğu ‘Sınırsız Koşu’ ismili koşuya da katılan Aseo, Yunanistan’a koşarak gitmenin kendisini mutlu ettiğini ve gazel bir deneyim olduğundan bahsediyer. 

‘DOĞAYI DİNLİYORUM’

Beslenme düzenine dikkat ettiğini anlatan Aseo, 1986 yılından beri Kırmızı et ve tavuk yemediğini belirterek,“Et olarak sadece balık eti yiyorum. Kahvaltımı koşmadan önce sabah saat 5’te yapıyorum. Ekmek hiç yemiyorum. Makarna ya da pilavı senede 1-2 defa, tatlı olarak da yılda  sadece yarım kilo çikolata yiyorum. Çok fazla GDO’lu ürün var mümkün olduğu kadar az işlenmiş gıda tüketmeye çalışıyorum. Çiğ ya da haşlanmış gıdalar ise önceliğim” diyor. Mevsim dışı ürün yememeye çalıştığından bahseden Aseo, prensip olarak pazarda en ucuz ve en bol hangi ürün varsa onu almayı tercih ettiğini belirtiyor. Her akşam bir şişe kırmızı şarap içtiğini anlatan Aseo, “Koşmak kadar kırmızı şarap içmekte güzel. Herkes sevdiği şeyleri muhakkak yapmalı. Olumsuzluklardan uzak durulmalı. Açık hava çok iyi bir şey. Benim televizyonum yok, bana göre bilgi kirliliği. Koşarken yanımda telefon taşımıyorum. Müzik değil doğayı dinliyorum. Vapurun, kuşların seslerini dinliyorum. Sıkıntı veren ve dedikodu yapan insanlarla koşmayı da sevmiyorum, yanımdaki kişi bana bir şey katacaksa benimle koşmasını isterim”ifadelerini kullanıyor. 

‘DOKTORUM BANA KOŞMAYI UNUT DEDİ’

1982 yılında kayak yaparken düşerek bağlarını kopardığını ve meniküsünün yırtıldığını anlatan Aseo, “İki defa ameliyat oldum. Bir şekilde idare ettim. Doktorum bana koşmayı unut dedi. 2008 senesinden sonra sayısını unuttuğum kadar yarı maraton 2 tane de tam maratona katıldım. 6 ay içinde iki defa maratonda koştuğum oldu. 10 gün içinde arda arda tam ve yarım maraton koştum. Koşamadığım bir dönemde oldu ama yavaş yavaş toparlıyorum. Doktorum bana sen özel bir vakasın dedi. Her gün bacaklarımı güçlendirmeye yönelik de çalışıyorum. Kaslarımı güçlendirdiğim zaman dizlerime binen yük azalmış oluyor. Bir gün boyunca 2-2.5 saatimi spora ayırıyorum” diye konuşuyor. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler