‘4’ten fazla köpek aynı anda gezdirilmemeli’

Özellikle büyük kentlerde gelişen teknoloji ve yoğun iş temposu nedeniyle evlerinde evcil hayvanlara yeterli vakit ayırmayanların imdadına köpek gezdiricileri yetişiyor. Avrupa’da yaygın olan fakat ülkemizde ise henüz yeni yeni oturmaya başlayan bu meslek dalında çalışanların görevi ise onlarla oyun oynayarak, egzersiz yaptırmak ve gezdirmek. Aylık kazançları 5-6 bin liraya kadar çıkan köpek gezdiricileri onlarla bir çocuk gibi ilgilendiklerini söylüyor. Köpekleri gruplar halinde gezdirmekten kaçındıklarını anlatan köpek gezdiricileri,“ Onların özgürlük alanlarını ihlal etmemeye çalışıyoruz” diyor.

Yayınlanma: 06.11.2019 - 13:52
Abone Ol google-news

2008 yılından beri köpek gezdiriciliği yapan Tolga Nalçacı, köpekleri çocukları olarak gördüğünü belirterek,“Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan köpek sahipleri çalışma hayatlarından dolayı yoğun bir tempo içinde yaşıyorlar. Çocuklarına zaman ayıramıyorlar. Ama onların gezmeye ihtiyaçları var. Bizim yaptığımız iş arz-talep meselesi. Günde 17 köpek gezdiriyorum ama toplamda ilgilendiğim köpek sayısı 40. Yaptığımız iş büyük bir sorumluluk ve müşteriler ile karşılıklı sahip olduğumuz güvene dayalı”dedi. Müşterilerin bazen çalışma şartlarından dolayı evlerinin anahtarlarını da kendilerine verdiğini söyleyen Nalçacı,“ Mesela bir çocuğumun aşısı varsa ve veterinere ya da kuaföre gitmesi gerekiyorsa gezdirme seansı içinde onlarla da ilgileniyorum. Onlarla olmam zinde kalmamı sağlıyor. Benim 70 yaşında ki babamda bu işi yapıyor. Çok keyifli bir işim var” diye konuştu.  Nalçacı, aylık kazancının yaklaşık 4 bin lira olduğunu da kaydederek, “Günde 15-16 saat civarı çalışıyorum. Hava şartları çok olumsuz olduğu zaman dışarı çıkamıyoruz. Olumsuz hava koşullarında müşterilere bildirip onaylarını alarak seansları azaltıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘BİR KÖPEĞİ HEP AYNI KİŞİ DOLAŞTIRMALI ’

Elif Nalçacı da köpeklerin düzenli olarak gezdirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bir köpek her sabah 9’da çıkıyorsa kendini ona göre programlıyor. Gezme saatlerinin değişmesi tuvalet düzenlerini bile  bozuyor. Onlar benim için sadece hayvan değil. Ben onlara çocuk olarak bakıyorum. 10 tane çocuğa kıyasla 3-4 çocukla ilgilenmek çok ayrı. Köpekler birbirlerini kıskanan, onları sahiplenen insanlara çok fazla ilgi gösteren hayvanlar. Özellikle bir çocuğun agresif bir yapısı varsa onun ilk başta tek gezdirilmesi gerekiyor. Dolayısıylı 4’ten fazla köpek aynı anda gezdirilmemeli” dedi. Sahiplerinin hayvanlarıyla sık sık vakit geçirmesi gerektiğini söyleyen Elif Nalçacı, “Sırf sahibinden ilgi görmediği için köpekler tepki gösterebiliyor. Sahibinin gezdirmediği vakitlerde, bir köpeği hep aynı kişi dolaştırması gerekiyor. Bağlar kurulduğu zaman koparmak çok zor. O yüzden koşullar çok zorlamadıkça köpekleri aynı kişi gezdirmeli” diye konuştu.

‘PATRONUNUZ YOK ARKADAŞINIZ VAR’

Köpek gezdiricisi Atilla Tanrıverdi (31) da haftanın 6 günü köpek gezdirdiğini söyleyerek,“Bazı köpekleri günde iki defa gezdiriyorum. Sabah 6 buçukta ilk seansıma çıkıyorum. Ortalama 3 bin 500 lira maaş alıyorum. Aynı anda maksimum 4 köpek gezdiriyorum. Onların özgürlük alanlarını ihlal etmemeye çalışıyorum. Sayıları arttıkça istedikleri gibi davranamıyorlar, rahat gezemiyorlar. Şu anda yeni bir akım var; 10-15 köpek gezdirdiğini zannedip para kazanan insanlar var. Ben bu konuda müşterilerimi bilinçlendirmeye çalışıyorum. Bu işte, patronunuz yok, arkadaşınız var” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler