CHP’li Canan Kaftancıoğlu: İktidarın olduğu her yerde direniş de vardır

Cumhuriyet Halk Partisi, (CHP) İstanbul’un 39 ilçesinde düzenleyeceği etkinliklerle Dünya Tiyatro Günü’nü kutlayacak. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da tiyatroculara gönderdiği mektupta siyasi iktidarın tüm baskılarına karşı sanatçılara daha fazla sahip çıkacaklarını belirterek, “İktidarın olduğu her yerde direniş de vardır. Bu topraklarda hakim olan her türlü devlet ve toplum baskısına karşı destansı bir direniş gösteren Cumhuriyet’in ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’den aldığımız ilhamla her alanda daha cesur ve daha kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Yayınlanma: 26.03.2018 - 17:37
Abone Ol google-news

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü’nün kararıyla Dünya Tiyatro Günü kabul edilen 27 Mart, tüm dünyada 56. kez kutlanıyor. CHP İstanbul İl Örgütü de tiyatrocularla dayanışmak ve tiyatrolara destek vermek için İstanbul’un 39 ilçesindeki devlet ve özel tiyatroları ziyaret etme kararı aldı. Siyasi iktidar tarafından kapatılan ve yasaklanan tiyatroların her geçen gün arttığına dikkat çeken CHP İstanbul İl Örgütü, tüm sanatseverlere tiyatroya emek veren sanatçılarla dayanışma çağrısı yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu da yarın Haldun Alagaş Şehir Tiyatroları Ümraniye Sahnesi’nde tiyatrocularla buluşacak. CHP’li Kaftancıoğlu ayrıca Dünya Tiyatro Günü nedeniyle bir mektup da yazarak tiyatroculara gönderdi. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutlayan Kaftancıoğlu mektubunda şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemiz, kültür ve sanat faaliyetlerine yönelik baskıların OHAL ile birlikte katlanarak arttığı bir dönemi yaşıyor. Sahneler, perdeleri bir daha açılmamak üzere kapatılıyor; oyunlar yasaklanıyor; oyuncular, çok sevdikleri sahnelerden uzaklaştırılıyor.

"Foucault’nun da dediği gibi, iktidarın olduğu her yerde direniş de vardır"

Siyasi iktidar, bugün birçok konuda olduğu gibi sanat alanında da kendisine yönelik muhalefeti, devlet nüfuzunu kullanarak yok etmeye, sindirmeye çalışıyor. Aslında bugün ülkemizde tiyatronun ve tiyatrocuların maruz kaldığı bu durum, tarihte egemen olmuş tüm baskıcı ve totaliter iktidarların davranışlarıyla birebir örtüşüyor. Çünkü tiyatro, her zaman iktidara taraf olunca yüceltilen; “yaramaz çocuk” olunca da derhal cezalandırılan bir sanat dalı olarak karşımıza çıkıyor. Her şeye rağmen Foucault’nun da dediği gibi, iktidarın olduğu her yerde direniş de vardır. Faşizmin dünyaya egemen olmaya yaklaştığı dönem dahil olmak üzere hiçbir zaman yasaklar, baskılar tiyatroyu susturamadı, susturamayacak. Aksine, böyle dönemlerde sanat/tiyatro daha da büyür, gelişir ve mutlaka kendine akacak bir yatak bulur.

"Afife Jale’den aldığımız ilhamla"

Bu topraklarda hakim olan her türlü devlet ve toplum baskısına karşı destansı bir direniş gösteren Cumhuriyet’in ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’den aldığımız ilhamla her alanda daha cesur ve daha kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet ve onun devrimleri ışığında bu karanlık günlere son verecek; sanatı ve sanatçıyı özgür, demokratik bir Türkiye ve sanat ortamıyla buluşturacağız.

"Özgür yarınları birlikte kurmak dileğiyle"

Bu vesileyle büyük bir özveriyle ülkemizde tiyatroyu her daim ileriye taşıyan siz değerli emekçilerin 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyor; sanat yaşamınızda sizlere sonsuz başarılar diliyorum. Daha aydınlık ve daha özgür yarınları birlikte kurmak dileğiyle…”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler