Kanal İstanbul Projesi'ne yurttaşlar nasıl itiraz edebilir?

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, yurttaşların Kanal İstanbul Projesi ile ilgili görüş ve itirazlarını iletebilmelieri için bir dilekçe yönergesi hazırladı.

Yayınlanma: 25.12.2019 - 13:03
Abone Ol google-news

Türkiye’nin günlerdir tartıştığı “Kanal İstanbul” projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu önceki gün askıya çıkarıldı.

Kanal İstanbul'un ÇED raporu 10 gün boyunca halkın görüş ve önerileri için askıda kalacak.

Bu 10 günlük süre zarfında, “Kanal İstanbul” projesine itirazı olan yurttaşlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veya İllerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edebilirler.

10 gün halkın görüş ve önerilerinin alınması için askıya çıkan Kanal İstanbul projesi ÇED raporuna ilişkin Bakanlık da yaptığı açıklamada, “Etki Değerlendirme Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on (10) gün görüşe açılır” ifadelerini kullandı.

KANAL İSTANBUL PROJESİ'NE TMMOB'DEN İTİRAZ DİLEKÇESİ YÖNERGESİ

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, yurttaşların projeye ilişkin görüş ve itirazlarını 2 Ocak 2020 tarihine kadar iletebilmelieri için bir dilekçe yönergesi hazırladı.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu'nun konu hakkındaki mesajı ise şöyle;

Sevgili İstanbul halkı,

Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açılmıştır. Projeye ilişkin görüş ve itirazlarınızı 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne dilekçe ile iletebilirsiniz. 

CEVAHİR EFE ÇELİK: SORU İŞARETLERİNİ GİDERMEYİ AMAÇLADIK

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri, Cevahir Efe Akçelik, konuya ilişkin Cumhuriyet'in sorularını yanıtladı.

Çelik'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

Kanal İstanbul Projesi İle İlgili Görüş ve İtiraz Dilekçesi Yönergesi’nin amacı ve işlevi nedir, bu kampanya ile ne amaçlandı?

Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporu nihai halini almak üzere 10 gün süreyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüşe açıldı. Projeye ilişkin görüş ve itirazlar 2 Ocak 2020 tarihine kadar İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne iletilebiliyor. 

İtiraz sürecinin nasıl olacağı, nereye itiraz edileceği gibi çok sayıda soru içeren telefon ve mail aldık. Bizler de TMMOB olarak sürecin doğru işletilmesi, itiraz etmek isteyen vatandaşlarımızın doğru yönlendirilmesi adına bir yönerge hazırlayarak bu soru işaretlerini gidermeyi amaçladık.

Vatandaşlar dilekçe örneğini kullanarak nasıl itiraz edebilir?

Bu hususta vatandaşlar dilekçe formatını göz önüne alarak kendi görüş ve itirazlarınızdan oluşan bir dilekçe yazabilirler. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Beşiktaş ve Ataşehir’de bulunan binalarına giderek elden veya CİMER ve fax yoluyla itirazlarını iletebilirler.

Sizce itiraz dilekçeleri, Kanal İstanbul konusunda etkin bir rol oynar mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunarak son şekli verilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporuna 10 gün boyunca gelen görüşleri inceleyecek. Bakanlık halktan gelen görüşler doğrultusunda, rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da Komisyonun yeniden toplanmasını isteyebilir. Ama burada önemli olan bu konuda bir farkındalık yaratarak, Kanal İstanbul’a karşı herkesin Anayasa’da ifade edilen sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip çıkmasıdır.

Dilekçe haricinde başka ne tür yöntemler uygulanabilir? Daha etkili bir başka yöntem olabilir mi?

Kanal İstanbul; bilimsel niteliği olmayan söylemler ve varsayımlar üzerinden tartışmaya açılan, son günlerde de çeşitli politik gerekçelerle meşrulaştırılmaya çalışılan bir yıkım projesidir. Bu yıkım projesi sadece İstanbul’u değil, Trakya ve Marmara Denizi’ni de olumsuz etkileyecek. Bu denli büyük bir yıkım projesine karşı da bir sonraki süreçte, her bir yurttaş davasının projeden etkilenecek. Bu yüzden tüm İstanbul halkının karşı duruşunun örgütlenmesi gerekiyor.

DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

DİLEKÇE ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYIN


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler