Yemek mi aklımda!

Hafızamız, biz yemek yerken birer çentik atıyor olabilir!

Yayınlanma: 16.11.2019 - 13:55
Abone Ol google-news

Dün akşam yaptığınız diğer şeylere oranla en iyi hatırladığınız şey, yediğiniz tatlı olabilir. Veya geçen gün ne yaptığınızı sorsak aklınıza ilk olarak yediğiniz pizza gelebilir. 

Araştırmalar yemek yemenin diğer faaliyetlerden çok daha fazla aklımızda kaldığını gösteriyor ve bu durum, hafızanın farklı deneyimlere nasıl öncelik verdiğinin yeniden düşünülmesine yol açıyor.

Hafızanın “ne kadar” yediğimizi etkileyebileceğini zaten biliyoruz. Örneğin yediklerimizi düşünmek bizi daha dolu hissettirir, böylece bir sonraki öğünümüzde daha az yeriz. Ancak yemek yemenin diğer eylemlere göre daha iyi hatırlandığı fenomeni halen tam olarak doğrulanmış değildi.

HÂLÂ BİR MUAMMA

Kaliforniya Üniversitesi’nden Benjamin Seitz ve ekibi bunu test etmek için, 159 erkek ve kadından, farklı sembollerle çevrili bir ekranda video izlerken bir kâseden 30 şekerleme yemelerini istedi. Ardından  bu kez şekerlemeleri kâseden opak bir kavanoza taşıtarak  şekerleri yemeden sanki yermiş gibi mimiklerle taklit etmeleri istendi. Sonuncu da, bu kez taşıma işleminde şekerleme yerine plastik boncuk kullanıldı. Katılımcılara başlangıçta kâsede kaç tane şekerleme veya boncuk olduğu söylenmedi.

İnsanlar, ortalama 20 şekerleme yediklerini ancak taşıdıkları boncuk sayısını 15 olduğunu düşünüyordu. Video ve simgeleri ne kadar iyi hatırladıkları üç görevin tamamında da aynıydı. Ancak yeme eylemi daha doğru tahmin edilebiliyordu.

Ancak  yemek yemeyi, diğer aktivitelere göre niçin daha iyi hatırladığımız halen bir muamma. Yine de  bir tahmin var: Hafızamız, biz yemek yerken birer çentik atıyor olabilir. Veya evrimsel açıdan önem taşıyan bu görev için beyinde başka bölgeler olabilir. “Eğer öyleyse farklı davranışların biyolojik önemini dikkate almayan mevcut bellek modellerinde eksiklikler olabilir” diyor Seitz.

(www.newscientist.com)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler