Mikrodalga fırınlar sağlığa zararlı mı?

Yapılan araştırmalara göre mikrodalga fırınların insan sağlığına zararlı olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Yayınlanma: 31.10.2019 - 17:54
Abone Ol google-news

Sosyal medyada mikrodalga fırınların insan sağlığına zararlı olduğu iddiasını taşıyan çok sayıda paylaşım bulunyor. Sosyal medyada çok sayıda paylaşım alan bir iletiye göre, Japon hükümetinin mikrodalga fırınları 2019 yılı sonuna kadar yasaklayacağı ve karara uymayanların cezalandırılacağı iddia ediliyor.

Peki gerçekten mikrodalga fırınlar insan sağlığına zararlı mı?

Dr. Radyasyon Fizikçisi Yüksel Atakan, herkesebilimteknoloji'de konuyu değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

Atakan yazısında "Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar mikrodalga fırınlarda ısıtılan ya da pişirilen besinlerin, normal mutfak fırınlarındakinden daha fazla zararlı olduğunu göstermemiştir" ifadelerine yer verdi.

Yazıda özetle şu ifadelere yer verildi:

Mikrodalga fırında pişirilen yemeklerde ısı yayılması homojen olmadığından, yemeğin bazı bölümlerinde zararlı mikro organizmalar öldürülmemiş olabiliyor. Bunu önlemek için pişirilme sırasında, karıştırılabilecek yemeklerde, fırının durdurularak, yemeğin karıştırılması ve yemek pişirildikten sonra da bir kaç dakika beklenmesi ısının yayılarak mikro organizmaların öldürülmesini sağlayabiliyor.

Bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar, bakımlı ve kullanım kılavuzuna uyularak çalıştırılan fırınlardaki mikrodalgaların, gerek besinlere etkileri, gerekse fırından kaçaklar sonucu vücuda zararlı olabileceğini kanıtlamaktan uzaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler