Beşir Göğüş Ödülü Mehmet Saydur’un

Eğitimci Beşir Göğüş’ün Dil Devrimine, Türkçe'nin eğitim ve öğretimine verdiği emeği unutturmamak için düzenlenen “Beşir Göğüş Türk Dilini ve Çocuk Edebiyatını Geliştirme Ödülü”, “Göl 1938” adlı yapıtıyla Mehmet Saydur’a verildi.

Yayınlanma: 21.02.2020 - 10:45
Abone Ol google-news

Eğitimci Beşir Göğüş’ün anısına verilen ödül törenine Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Beşir Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya katıldı. Açılışta konuşan Dil Derneği Başkanı Özel, “Daha aydınlık günlere ulaşmak için umarım hep birlikte, omuz omuza yürür ve işte o zaman Beşir Göğüş öğretmenlerin anısını bize yakıştığı şekilde geleceğe aktarabiliriz” dedi. Beşir Göğüş’ün kızı Dilek Göğüş Ülgüray ise “Babam, Atatürk ve İsmet İnönü’nün eğitimle ilgili ilkelerini benimsemiş Cumhuriyet dönemi idealist öğretmenlerindendi. Çalışması ve gayretiyle bizlere çok değerli kalıplar bıraktı” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Kaya da “Türkçe'yi konuşmamıza, yaymamıza ve gelecek kuşaklara taşımamıza neden olan unutulmayan öğretmenimiz Beşir Göğüş’ü saygı ve minnetle anıyorum. Türk Dil Kurumu’nu kapatabilirsiniz, Türk Dilini yok etmek için her türlü darbeyi yapabilirsiniz ama unutmayın ki ne Türk Dil Kurumu ne de Cumhuriyet devrimleri asla unutulmayacaktır. Beşir Göğüş gibi Türk diline ve Cumhuriyete sevdalı olan öğretmenlerimizin olduğunu kimse unutmasın” ifadelerini kullandı.


‘Göl 1938’ ödülü kazandı


Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Prof. Dr. Ali Demir ve Zekeriya Kaya’dan oluşan seçici kurul, bu yıl ödülü oy birliğiyle Mehmet Saydur’un Cumhuriyet döneminde bir eğitmen kursunun kuruluş destanı olan “Göl 1938” adlı yapıtına verilmesini kararlaştırdı. Eser, çadırlarda başlayan eğitmen kurslarından köy enstitülerine kadar giden yolun başlamasını ve o günlerin coşkulu ruhunu destanlaştırıyor. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler