Ankara Bölgesi Veterinerler Odası Başkanı Tanrıverdi uyardı: ‘Merdiven altı mama hayvanı öldürüyor’

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, evcil hayvanlarının sağlığının korunmasında hayvan sahiplerinin mama tercihlerinin önemine dikkat çekti. Tarım ve Orman Bakanlığı ve ithal onayı olmayan mamaların hayvanları ölüme kadar götürdüğünü belirten Tanrıverdi, “Ucuz diye ‘merdiven altı’ mamaları alanlar hayvanlara iyilik değil kötülük ediyor. Hayvanlara verilen mamalar veteriner hekim kontrolünde olmalı. Marketlerde mama satışı durdurulmalı” diyerek hayvanseverleri uyardı.

Yayınlanma: 28.02.2020 - 11:03
Abone Ol google-news

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tanrıverdi, sahipli-sahipsiz kedi ve köpeklerdeki mama kullanım koşullarını, yanlış mamaların hayvanların organizmasında yarattığı olumsuz etkileri, mama kullanımının nasıl kontrollü hale getirileceğini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Sahipli her hayvanın muhakkak bir veteriner hekiminin olması gerektiğine dikkat çeken Tanrıverdi, “Her kedi ve köpeğin bünyesi birbirinden farklı. Sahibi, hayvana genelgeçer bir bilgi ile mama alıp kullanırsa, bu hayvanda belirli rahatsızlıklara yol açabiliyor” dedi.


Etiketi ‘onaylı’ olanı alın


Hayvan sahipleri, aldıkları mamaların paketlerinin üzerinde özellikle “ithal onay” ve “Tarım ve Orman Bakanlığı onayının” olmasına dikkat etmeleri için uyaran Tanrıverdi, şunları kaydetti:


“İthal izni ve bakanlık tarafından ruhsatlı olmayan mamalar, ‘merdiven altı’ mama sınıfına giriyor. Mamalar yapılırken malzemeler (kemik, sakatat vs.) toplanıyor ve rende sisteminden geçiriliyor. Merdiven altı mamalarda bu malzemelerin ‘kokuşmuş olanları’ kullanılıyor veya içerisine kimyasallar ilave ediliyor. Merdiven altı mamalar hayvanların organizmasına doğrudan etki ediyor. Mamalardan kapılan hastalıkla hayvan telef olabiliyor. Romatizma, böbrek rahatsızlığı, kemik erimesi, obezite, ilerleyen dönemlerde karaciğer bozuklukları, kanser hatta ölüm gibi her türlü sıkıntı meydana gelebiliyor. Hayvanseverlerin merdiven altı mamalardan kesinlikle uzak durması gerekiyor.”


‘ALO 174’e şikayet edin’


Hayvan sahiplerinin alacakları mamaları klinik kontrolünde almaları gerektiğinin altını çizen Tanrıverdi, hayvanseverlere şu uyarılarda bulundu:


“Hekim, hayvanı herkesten iyi tanır. Onun kontrolünde kullanılacak mamalar hayvanınızda meydana gelecek herhangi bir organizma sorununu en aza indirir. Piyasada çok fazla mama var. İnsanlar ‘ucuz’ diye alıp hayvanlara veriyorlar. Onu yaptıkları zaman hayvana yarardan çok zarar veriyorlar. Mamayı da bir ilaç etkisi gibi düşünün, onun da yan etkileri hayvanlarda çok sık gözlemleniyor. Bu yüzden marketlerdeki kontrolsüz mama satışının durdurulmasını talep ediyoruz. Hayvanınıza veteriner kliniklerde satılan mamayı, veteriner kontrolünde alın. Veteriner hekim denetiminde olmayan petshoplardaki mamaları alırken de dikkat edin. Bazen torbalarla getirip açık şekilde kilo ile mama satılıyorlar. Bunlardın uzak durun. Etiketi olmayan bir ürünü kesinlikle almayın. Merdiven altı mama satan yerleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ALO 174 Gıda Hattı’na şikayet edin.” ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler