AKP'li Ankara ilçe belediyelerinin Sayıştay karnesi

Ankara’da, AKP’li ilçe belediyelerinde yaşanan israf, usulsüzlük ve yolsuzluklar Sayıştay Başkanlığı’nın 2018 raporlarına yansıdı. Raporlarda, AKP yönetimindeki belediyelerin, bazı derneklere bedelsiz yer tahsis ettiği, personel atamalarında usulsüzler yaptığı ve belediyeye ait çok sayıda taşınmazın muhasebe kaydının yapılmayarak, belediye bütçesinde milyonluk kayıplara neden olunduğu tespit edildi.

Yayınlanma: 07.02.2020 - 16:28
Abone Ol google-news

Sayıştay Başkanlığı, Ankara’nın ilçelerinin 2018 Denetim Yılı Raporları’nı yayımladı. Ankara’da 12’si AKP’li olan belediyede, Sayıştay raporlarına takılan usulsüzlük ve yolsuzlukları Cumhuriyet Anadolu derledi. İlçelerin raporlarında dikkat çeken detaylar kalem kalem şöyle:

Altındağ

- 2018 yılına kadar diğer kamu kurumlarına 2 milyon 556 bin TL tutarında arsa ve 890 bin TL tutarında bina tahsis edildi ama tahsis işlemleri muhasebe kayıtlarında incelenmedi. Satışı yapılan 126 taşınmazın ise, muhasebe çıkış kaydı yapılmadı.

- Kentsel dönüşüm projesi kapsamında gecekondu sahiplerinden devralınan arsa tapuları belediyenin muhasebe kayıtlarına alınmadı.

Akyurt

- Belediyeye ait bazı binaların tapuda bina olarak görünmediği tespit edildi.

- Belediye sınırları içindeki bin 462 işyerinden 752’si ruhsatsız faaliyet gösterdiği belirlendi. İşyerleri ruhsatsız olduğu için, belediye denetimi dışında kaldı. 

- Yasalara aykırı olarak bazı derneklere ayni (mal veya hizmet yoluyla) yardım yapıldı. 

- Ankara genelinde elektrik ve doğalgaz dağıtımı yetkisine sahip olan iki anonim şirkete, kamu kurum veya kuruluşu niteliği taşımamasına karşın yasaya aykırı olarak taşınmaz tahsisi yapıldı.

Müdür kadrosuna iki yıllık mezun

Ayaş

- Ayaş’taki 11 adet lojmanın yarısının belediye personeline, diğer yarısının ise valiliğin görevlendirdiği memurlara kullandırılması gerekirken, konutlar, encümen kararı ile kamu görevlisi olmayan kişilere kiralandı. Sayıştay’ın, 2017 raporlarında da idareyi aynı konuda uyardığı fakat uygulamanın 2018’de de devam ettiği tespit edildi.

- Belediye tarafından dört yıllık teknik okul mezunu olmayı gerektiren müdür kadrosuna, iki yıllık teknik öğrenim mezunu personel atandı.

Beypazarı

- Belediyece, 2018 yılına kadar diğer kamu kurumlarına değeri 42 bin TL olan bir adet bina ile değer tespiti yapılmamış 11 adet taşınmazın kayıt dışı tahsis edildiği tespit edildi.

- Kamu kurumlarınca, belediyeye 1 milyon 174 bin TL tutarında arsa, 28 bin TL tutarında 2 adet ve bedel tespiti yapılmayan bir adet bina tahsis etti. Denetçiler, tahsis işlemlerinin kayıt dışı yapıldığı görüldü.

- Yasaya göre, belediyede 2 engelli memur çalıştırılması gerekirken, çalıştırılmadığı tespit edildi.

Çubuk

- Kamu kurumlarınca belediyeye tahsis edilen 1 milyon 76 bin TL’lik 11 adet taşınmazın mali kaydı yapılmadı.

- İşçilere; 2018 yılına kadar 2 milyon 452 bin 898 TL, 2018 yılında ise 864 bin 110 TL tutarında ayrılması gereken kıdem tazminatının kaydedilmediği ve mali tablolara yansıtılmadığı görüldü. 

- Belediye meclisinin yetkisinde olan bazı konularda meclis kararı alınmaksızın işlem yapıldı. Meclis başkan ve üyelerine, meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları günler için ödenecek hakkın, azami tutarı aşmamak üzere meclis tarafından belirlenmesi gerekirken, toplantılara katılan meclis başkan ve üyelerine fazla para ödendeği tespit edildi.

İlim Yayma’ya 10 yıllık tahsis

Kahramankazan

- Belediye tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlara tahsis edilen ve toplam pazar değeri 2 milyon 341 bin TL tutarındaki 10’u arsa 2’si ofis olmak üzere toplam 12 adet taşınmazın hesap kaydı yapılmadı. Ayrıca, beledeye tahsis edilen pazar yeri, depo, mezbaha yeri, itfaiye binası ve makine ikmal tesisi 

olarak kullanmak üzere 16 taşınmazın muhasebe kaydı yapılmadı.

- 2 adet ofis, 10 yıllığına kamu yararına çalışan bir derneğe; bir taşınmaz ise 25 yıllığına kamu yararına çalışan bir vakfa belediye meclis kararlarıyla tahsis edildi. Sayıştay dernek ve vakfın adını vermezken, Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre dernek, İlim Yayma Cemiyeti; vakıf ise Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı.

- Gecekondu Yasası gereğince oluşturulan fona aktarılan 107 bin TL, fonun amacına aykırı olarak mal ve hizmet alımı ile personel maaşı gibi ödemelerde kullanıldı.

- Belediye Yasası ile belirlenen yasal borç sınırı aşıldı. 2018’de ticari bankalara toplam 11 milyon 937 bin TL borçlanıldı. Belediyenin 32 milyon 784 bin TL kısa vadeli, 59 milyon 863 bin TL uzun vadeli olmak üzere toplam 92 milyon 647 bin TL borç stoğu var.

- Belediye, işçi ücretlerinden ve memur aylıklarından kestiği sendika aidatlarını yasada belirtilen sürede sendikalara göndermedi. 

- Zabıta Müdürlüğü kadrosuna mevzuata aykırı bir şekilde sınavsız atama yapıldı.

Keçiören

- Belediyenin çeşitli kurumlara tahsis ettiği 28 taşınmaz ve çeşitli kurumlardan belediyeye tahsis edilen 10 taşınmaz, muhasebe kayıtlarına alınmadı.

- Emlak vergisi mükellifi olan 273 özel okulun 83’ünden, 53 özel sağlık kuruluşunun 7’sinden emlak vergisi alınmadı. 40 özel sağlık kuruluşunun binaları farklı kaydedildiği için de düşük vergi alındı.

-  İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanmaması gereken kişiler, bu istisnadan yararlandırıldı.

- 2009’dan itibaren Özel Kalem Müdürlüğü’ne yapılan 17 atamadan 16’sı açıktan atandı. Atamalar, memuriyete sınavsız girişin yöntemi haline getirildi.

‘Nitelikli’ personel yok

Kızılcahamam

- Belediyenin Vakıfbank, Halkbank ve Ziraat Bankası’nda bulunan mevduat hesaplarına ilişkin ödeme talimatı gönderme yetkisinin, sadece muhasebe yetkilisi tarafından kullanılması gerekirken, belediye başkanı tarafından da kullanıldığı görüldü.

- Belediyeye ait olup kiraya verilmiş olan 144 adet taşınmazın kira süresi sonunda yeniden ihaleye çıkılması gerekirken, ihalesiz ve uzun süreliğine kiralandı. Yerler, aynı kişilerce kullanılmaya devam edildi.

- Belediyenin genel olarak harcama birimlerinde ve her türlü gelir gider faaliyetlerinin yer aldığı muhasebe birimlerinde yetişmiş personel sıkıntısı yaşandığı tespit edildi. Bu durumun risk ortamı yarattığı kaydedildi ve birimin “en kısa sürede nitelik ve nicelik yönünden yeterli personelle güçlendirilmesi” Sayıştay’ca tavsiye edildi.

- Belediyenin muhasebe yetkilisi olarak görev yapan personelin, yönetmelikte belirtilen muhasebe yetkilisi sertifikası bulunması şartını taşımadığı tespit edildi.

‘Mamak misafir gezdiriyormuş’

Mamak

- Belediyenin Özel Kalem Müdürlüğü’nce yapılan bazı organizasyon hizmet alımlarında, belgelerde iş alımının niteliğine ilişkin açıklama yapılmadı. Sayıştay, belediyeyi “Doğrudan temin yöntemi ile ihtiyaçların hızlı bir şekilde karşılanması konusunda idarelere yetki tanınmış ise de, söz

konusu yetki sınırsız değildir” sözleriyle uyardı.

- Bakanlar Kurulu kararıyla yabancı menşeili araç kiralamasına sınırlama getirilmesine karşın, belediyenin “lüks kategoride bir yabancı menşeili araç” kiraladığı tespit edildi. İdarenin, Sayıştay’a yanıtında ise, “Başkentin büyük ilçelerinden birisi olmamız nedeniyle ziyarete gelen misafirlerimizin gezdirilmesi amacıyla kiralanmıştır” savunması yapıldı.

Pursaklar

- Personel için ayrılması gereken kıdem tazminatı karşılıkları ayrılmadı ve personel için 2018’de ödenen kıdem tazminatı tutarlarının tamamı, bu yılın gideriymiş gibi muhasebeleştirildi.

- Gün sonunda kasada para bulundurulmasına karşın, muhasebe kayıtlarında bu paralar “bankaya yatırılmış gibi” gösterildi..

- Belediye ile yetkili sendika arasında imzalanan sosyal denge tazminatı sözleşmesine, sınırları aşabilecek nitelikte hükümlerin konulduğu görüldü. Sözleşmede, “Başkanlık makamınca uygun görülen personele, net 2 aylığı tutarında ikramiye verilebilir” maddesi yer aldı. Sayıştay denetçileri, bu hükmün, yalnızca başarılı personele yönelik subjektif nitelik taşıdığına dikkat çekti. 

- Özel Kalem Müdürlüğü’ne yapılan atamaların incelenmesi sonucunda; Özel Kalem Müdürlüğü’ne yapılan atamaların kısa süreli olduğu, bu müdürlüğe atamaların yapılabilmesi amacıyla kadronun boş tutulduğu ve söz konusu mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olarak kullanıldığı tespit edildi. Bu kadroya ataması yapılan kişiler kısa süre sonra başka kurumlara memur olarak, bir kısmı da görevde yükselme sınavına girmeden başka kadrolara atandı. Toplam 8 kişi için bu yöntem kullanıldı.

- Belediyede programcı kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken yasayla memuriyete geçirilen 9 kişinin, hala sözleşmeli personel olarak çalıştığı ve 1 kişinin programcı kadrosu için gerekli olan dil şartını taşımadan işe alındığı görüldü.

- Belediye tarafından mevzuata aykırı olarak yabancı menşeili lüks araç kiralandı.

335 bin TL kayıp

Sincan

- Belediyede çalışan memur ve sözleşmeli personele yapılan sosyal denge ödemelerine ilişkin alınan meclis kararının ardından sendika ile sözleşme imzalanmadı.

- Belediyeye ait 2 adet taşınmaz, mevzuata aykırı olarak dernek ve odaya belirli sürelerle tahsis edildi. Atatürk Mahallesi’nde bulunun yer teminlerinden biri 25 yıllığına yıllık yalnızca 2 bin 500 TL’ye kiralanırken, Osmanlı Mahallesi’ndeki bir halı saha alanı ise 5 yıllığına bedelsiz olarak kiralandı.

- Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren maden işletmelerinden alınması gereken payın alınmadığı tespit edildi.

- Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2018’de Sincan Belediyesi’ne göndermesi gereken “müze payını” göndermedi, belediyenin ise paranın takibini yapmadığı tespit edildi.

- Belediyeye ait 84 taşınmaz kiraya verilmesine karşın, kira gelirlerine ilişkin muhasebe kaydı yapılmadı. Ayrıca, belediyeye ait bir arsa 687 bin TL’ye satılırken, muhasebe kaydında 351 bin TL gösterildi. Aradaki 335 bin TL’lik farkın kaydı ise herhangi bir yere yapılmadı. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler