15 aylık Belinay tedavi için yardım bekliyor

Ankara’da, 15 günlükken geçirdiği beyin kanaması nedeniyle fiziksel engelli olan ve haftanın 6 günü fizik tedavi görmesi gereken 15 aylık Belinay bebek, maddi yetersizliklerden dolayı fizik tedavi göremiyor. Aynı zamanda kalbi delik olan ve zaman zaman nöbetler geçiren Belinay’ın bakımı için evindeki eşyaları satan baba Ali Osman Yüceler ise Ankara Valiliği’nden ve Sağlık Bakanlığı’ndan “Yapabileceğimiz bir şey yok” yanıtı aldığını söylüyor.

Yayınlanma: 14.02.2020 - 07:32
Abone Ol google-news

Foto İmza: Necati Savaş


Ankara’nın Keçiören semtinde yaşayan, Kübra-Ali Osman Yüceler çiftinin 15 aylık kızı Belinay, 15 günlükken beyin kanaması geçirdi. 5 ay boyunca hastaneye gidip gelen aile, Belinay’ın durumunun kötü olduğunu, yönlendirildikleri gelişimsel pediatride öğrendi. Fizik tedaviye yönlendirilen Belinay’ın fizik tedaviye ihtiyaç duyduğu ve yüzde 89 engelli olduğu belirlendi. Kalbi delik olan, gözünde şaşılık olan Belinay’ın, ileride görme engelli olabileceği söylendi.


Fizik tedavi ile iyileşebilir


1-3 yaş arası çocukların tedaviye daha fazla yanıt verdiğini ve Belinay’ın durumunun daha iyi olabilmesi için en iyi yaş aralığında olduğunu belirten doktorlar ise aileye, fiziksel engeli nedeniyle oturamayan, yürüyemeyen, başını uzun süre sabit tutamayan Belinay’ın, göreceği iyi bir fizik tedavi ile yüzde 80 daha iyi bir duruma gelebileceğini söyledi. Ancak devlet, günde 80 dakikadan toplam 6 gün fizik tedavi görmesi gereken Belinay’a, fizik tedavisi için yalnızca haftalık 80 dakika imkân sağlıyor.


Maddi yetersizlik gelişimi engelliyor


Belinay’ın haftanın 5 günü, her biri 40 dakikadan günde 2 seans fizik tedavi görmesi için de aileye günlük 200 lira, haftalık bin lira fizik tedavi ücreti çıkarıldı. Bacaklarını ve kollarını düz tutamayan Belinay’ın kollarının ve bacaklarının daha iyi gelişmesi için ayrıca ortopedik ürün kullanması gerektiği ve ayakta durma sehpasına ihtiyaç duyduğu söylendi. Aile ise maddi yetersizlikler nedeniyle ortopedik araçları da sağlayamıyor.


‘Eşyalarımızı sattık ama yetiştiremedik’


Cumhuriyet Anadolu’ya konuşan baba Yüceler, Belinay’ın hastane masraflarını bile karşılayamadıklarını, sürekli doktora gitmek zorunda olduklarını söyledi. Belinay’dan büyük bir kızı daha olduğunu belirten Yüceler, eşinin iki çocuk ve bir çocuk çantası ile tek başına hastaneye gitmekte zorlandığını ve bu nedenle eşine refakat ettiğini, zaman zaman büyük çocuğuna baktığını kaydetti. Yüceler, “Bu süreçte, 10’dan fazla iş değiştirmek zorunda kaldım. Anne ve babamı kaybettiğim için çocuğuma kendim bakıyorum. Bu sefer de işyerleri haklı olarak ‘Seni çıkartmak zorundayım, neticede iş yapıyoruz. Sen gelmediğinde işimiz aksıyor’ diyor. Yeri geldi eşyalarımızı sattık, oturma grubunu sattık ama masrafları yetiştiremedik” dedi.


Valilikten ‘uzun süreç’ yanıtı


Belinay’ın kendi imkânları ile fizik tedaviye hiç götüremediğini söyleyen Yüceler, “Hastane işleri çok oluyor. Hastane masraflarını, gidip gelme parasını bile karşılayamadık. Şu anda devletin verdiği imkân hariç, kızım fizik tedavi göremiyor ancak her gün görmesi lazım” ifadelerini kullandı. Ankara Valiliği ile iletişime geçtiğini belirten Yüceler, Valilikten “yardım başvurusunun sonuçlanması için çok uzun bir süreç gerektiğini ve sonucunda onaylanmama ihtimali olduğu” yanıtı aldığını kaydetti. Yüceler, “Çocuğum için fizik tedavi gerekiyor. Benim hiçbir şeyim, hiç kimsem yok. Çocuğumun fizik tedaviye ihtiyacı var. Sağlık 3-4 ay bekler mi?” dedi.


Belinay yardım bekliyor


Sağlık Bakanlığı ile de iletişime geçtiğini, Bakanlığın “Bizi ilgilendiren bir durum değil” diyerek, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi’ne yönlendirdiğini iddia eden Yüceler, “‘Devletin sunduğu imkân bu. Yapabileceğimiz bir şey yok’ dediler” ifadelerini kullandı. Aile, küçük Belinay’ın sağlığına kavuşabilmesi için, ilgililerden yardım talep ediyor. ANKARA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler