Büro Memur-Sen’den kıyafet yönetmeliğine karşı dava

Ticaret Bakanlığı, 27 Nisan’da taşra teşkilatında görev yapan personelin kılık ve kıyafetine yönelik yönetmelik yayınlandı.

Yayınlanma: 09.05.2024 - 04:00
Büro Memur-Sen’den kıyafet yönetmeliğine karşı dava
Abone Ol google-news

Ticaret Bakanlığı, 27 Nisan’da taşra teşkilatında görev yapan personelin kılık ve kıyafetine yönelik yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelik, bakanlığın taşra teşkilatında, gümrük işlemlerinde görev yapan ve resmi kıyafet giyme zorunluluğu bulunan personele, yürüttükleri hizmetin özelliğine göre verilecek kıyafetler ve kullanım süreleri ile bu kıyafetlerde bulunacak arma, sembol ve rütbe işaretlerinin renk, cins ve kullanımına ilişkin hususları düzenliyordu. Yönetmeliğe göre, resmi kıyafetle birlikte olabilecek teçhizat ve işaretler dışında kolye, künye, bilezik, küpe, madalyon, rozet, vb. takılamayacak. Hizmet kolunda yetkili sendika olan Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen, “kolye ve küpe” ifadelerinin yönetmelikten çıkarılmasını istedi. Bu talebin kabul edilmesi durumunda, resmi kıyafetle birlikte “kolye ve küpe” de takılabilecek. 

Yönetmelikte, “Branş ve rütbe işaretleri sökülmek suretiyle resmi kıyafetler sivil kıyafete dönüştürülerek kullanılamaz, resmi pantolon, sivil gömlek, kazak, ceket gibi şeylerle birlikte giyilemez, resmi kıyafetlerin üzerine sivil palto, pardösü ve benzerleri giyilemez” hükmü de yer alıyordu. Büro Memur-Sen, resmi kıyafetlerin üzerine “sivil palto, pardösü vb. giyilemez” ifadesinin iptalini talep etti. 

Yine yönetmelikte, “Saçlar, kep giyildiğinde dışarı taşmayacak uzunlukta kesilir. Favoriler kulak deliği hizasını geçemez. Ancak görevin özelliğine göre ve en üst birim amirinin izni ile bu hususlar serbest bırakılabilir. Her gün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir” hükmü bulunuyordu. Büro Memur-Sen, bu hükmün ise tümünün iptalini istedi. Sendika, iptal öncesinde yürütmeyi durdurma kararı verilmesini de talep etti. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon