Kamboçyalı muhalefet lideri vatana ihanetten tutuklandı

Kamboçya'da muhalefet lideri Kem Sokha, "vatana ihanet"ten hapis cezasına çarptırıldı

Yayınlanma: 03.03.2023 - 10:55
Kamboçyalı muhalefet lideri vatana ihanetten tutuklandı
Abone Ol google-news

Kamboçya'da bir mahkeme, muhalefet lideri Kem Sokha'yı "vatana ihanet" suçundan 27 yıl hapse mahkum etti. 

Kem Sokha, şu anda feshedilmiş olan Kamboçya Ulusal Kurtarma Partisi'nin ortak kurucularından olup, Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in uzun süredir düşmanıydı.

Phnom Penh'deki mahkemede Hakim Koy Sao, "Kem Sokha, Kamboçya'da ve diğer yerlerde işlenen yabancılarla gizli anlaşma suçundan 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı" dedi.

Kararın hemen ardından 69 yaşındaki kişi ev hapsine alındı ve aile üyesi olmayan kişilerle görüşmesi yasaklandı.

Kem Sokha'nın avukatı Ang Udom gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkumiyet ve hapis cezasını temyize götürmek için bir ayı olduğunu söyledi.

SİYASİ YASAK GETİRİLDİ

Mahkeme ayrıca, Kem Sokha'nın oy kullanma hakkını elinden aldı ve siyasi görevlere aday olmasını yasakladı.

2017 yılında güvenlik güçleri tarafından bir gece yarısı baskınıyla tutuklanan Kem Sokha, uzun süredir iktidarda olan Hun Sen hükümetini devirmek için yabancı kuruluşlarla işbirliği içinde "gizli bir plan" yapmakla suçlanmış ve kendisine yöneltilen suçlamaları defalarca reddetmişti.

ABD'Lİ BÜYÜKELÇİ TEPKİ GÖSTERDİ

Mahkemede hazır bulunan ABD'nin Kamboçya Büyükelçisi W. Patrick Murphy, duruşmayı ve cezayı "adaletin yanlış tecelli etmesi" olarak değerlendirdi. 

Geçtiğimiz Ağustos ayında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'e yaptığı bir ziyaret sırasında Kem Sokha ile görüşmüş ve Hun Sen ile yaptığı görüşmelerde yönetimin "zayıflayan demokrasisine" ilişkin endişelerini dile getirmişti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler